[bar id="22577"]

Nova vizura i sadržaji lučice Porporela

NOVIGRAD – Ovih dana privode se kraju radovi na opsežnoj sanaciji i uređenju gradske lučice Porporela s izgradnjom dvaju novih gatova, investicijski zahvat ukupno vrijedan oko 5,1 milijun kuna. Ovom investicijom, započetom koncem prošle godine, osigurano je 40-ak novih nautičkih vezova u unutarnjem akvatoriju, te još pet-šest vezova za veća plovila na vanjskim dijelovima lukobrana. Uređenjem cijelog prostora lučice Porporela dobilo se 90-ak metara nove operativne obale.

– Ovom investicijom izgradila se potpuno nova lučka infrastruktura, te uredio dosad najneuređeniji prostor lučice u samoj starogradskoj jezgri Novigrada, dok se sama lučica prilagodila potrebama korisnika – nautičara, turističkih plovila i izletničkih brodova. Nova infrastruktura umnogome će olakšati rad ribarima i njihovim brodicama, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad Sergio Stojnić, dodajući: „Svojom tipologijom nova će lučica nalikovati postojećoj gradskoj lučici, Mandraču, po kojem je Novigrad prepoznatljiv. Na vanjskim rivama, koje će biti operativne, moći će se vezati veliki ribarski brodovi kada zbog oseke ne budu mogli ući u Mandrač“.

Riječ je o investiciji vrijednoj više od pet i pol milijuna kuna, pri čemu se 5,1 milijun kuna odnosi na građevinski dio investicije, a 600.000 kuna izdvojeno je za infrastrukturnu nadgradnju – struju, vodu i protupožarni sustav. Investicija se financirala kreditnim zaduženjem iz sredstava HBOR-a s iznosom od 5.000.000 kuna, te vlastitim sredstvima Lučke uprave Umag-Novigrad u iznosu od 700.000 kuna. Radovi su natječajem povjereni riječkim tvrtkama Vodogradnja i BSK.

Dodajmo i kako je u okviru investicije u cijelosti popločan obalni prsten koji omeđuje novoizgrađenu lučicu, dio površine nanovo je asfaltiran, a postavljeno je i 100-tinjak stupića koji će priječiti parkiranje uz sam obalni rub. Na taj način dobivena je i nova šetnica, a prostor lučice u Porporeli poprimio je potpuno novu vizuru, te osim nove funkcionalne uloge ima i sasvim novu estetsku dimenziju. Nju pak zaokružuje jedan estetski dodatak – simbolična „ruža vjetrova“ koja će odsad ukrašavati dio lučice odnosno šetnice na Porporeli. U režiji Grada postavljena je na tom prostoru nova javna rasvjeta. Riječ je o desetak kandelabra, u koje su ugrađene štedljive i ekološki prihvatljivije LED lampice.

Ravnatelj Stojnić najavio je i kako će se s vremenom, kroz godinu-dvije, produbiti podmorje cijelog akvatorija od carinskog gata do Mandrača, uz samu obalu nastavit će se s postavljanjem javne rasvjete prema graničnom prijelazu, a u planu je i opremanje Malog Mandrača priključcima za struju i vodu, kakvi su već postavljeni na prostoru Mandrača odnosno Porporele. Ovom će se investicijom dobrim dijelom zaokružiti dosadašnje ulaganje u šire područje gradske lučice, nakon što je proteklih godina učinjeno niz zahvata na tom prostoru.

Da podsjetimo, nakon što su iz Mandrača prije nekoliko godina uklonjeni pontoni, taj je dio gradske lučice očišćen od nakupljenog mulja i produbljen, sanirani su temelji, a zidovi koji ga obrubljuju sanirani su i injektirani betonom. Na prostoru šetnice uzduž Mandrača sanirane su i kamene ploče u dijelovima gdje je to bilo najneophodnije, a postavljeni su i suvremeni ormarići za struju i vodu, za potrebe vlasnika na tom području usidrenih brodica. Zajedno s Gradom postavljen je novi energetski kanal i javna rasvjeta oko cijelog Mandrača. Produbljen je gaz i u kanalu kojim se ulazi odnosno izlazi iz Mandrača, a posljednja u nizu investicija jest ona u postavljanje montažnog javnog sanitarnog čvora s WC-ima i tuš kabinama za potrebe nautičara i ostalih korisnika.

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

11°C