[bar id="22577"]

Crnogorsko druženje uz izložbu i folklor

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ sa svojim gostima priredilo je brojnim gostima svojevrsno sijelo, druženje ili šednik (prvo slovo je novo slovo u crnogorskom pismu, „meko“ š) kojim je predstavljen tek djelić bogate prošlosti, kulture i povijesti crnogorskog naroda. Ovim programom vrijedni članovi Društva završavaju ovogodišnju aktivnost i obilježavanje Dana crnogorske kulture kojima se ove godine, kroz razne manifestacije, obilježava tisuću godina crnogorske državnosti. Tom prigodom u prostorijama Zajednice Talijana Umag otvorena je izložba kojom su predstavljene službene čestitke koje je za 50. obljetnicu vladavine 1910. godine dobivao kralj Nikola I. Petrović Njegoš od predstavnika raznih tadašnjih država čime se želi predstaviti jačanje Crne Gore u međunarodnim odnosima.
– Bio je to važan događaj koji je izazvao divljenje svih tadašnjih careva, kraljeva, predsjednika država, umjetnika, znanstvenika i drugih dostojanstvenika koji su slali čestitke, a mnogi su sudjelovali činu proglašenja. Ujedno se tada slavila pedeseta godišnjica braka kralja Nikole i kraljice Milene, što je privuklo velik broj uglednih gostiju na dvore na Cetinju. Stoga ova izložba ima poseban značaj i doprinos kulturi, tradiciji i povijesti crnogorskog naroda – rekla je na otvaranju izložbe predsjednica Društva „Bujština“ Milanka Marić.
U kulturno – umjetničkom dijelu programa sudjelovali su guslari, pjevači i plesači iz Društva Crnogoraca Bujština, KUD-a „Peroj 1657“ iz Peroja, te kao gosti članovi zbora Slovenskog kulturnog društva „Ajda“ iz Umaga i mladi Filip Alessio na klaviru. Predsjednica Društva Milanka Marić se posebno zahvalila Zajednici Talijana Umag, Gradskoj knjižnici, POU Umag i Buje, te posebno Gradu Umagu, Nacionalnoj zajednici Crnogoraca RH i Savjetu za nacionalne manjine RH.
Druženje je nastavljeno uz tradicijske delicije crnogorskog naroda.

 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

13°C