[bar id="22577"]

Održano 14. izdanje festivala antike Sepomaia viva

U sklopu dvodnevnog međunarodnog festivala antike Sepomaia viva koji je održan na središnjem gradskom Trgu slobode i perivoju uz gradsku vijećnicu bilo je puno zanimljivih događanja.
Cjelodnevni sajmovi obrtništva i umjetnosti privukli su pozornost mnogobrojnih mještana, ali i gostiju koji borave u Umagu. Dio arheoloških eksponata i pisana izdanja o povijesti istih su predstavili Arheološki muzeji iz Zadra, Zagreba i Pule, te gradski muzeji Siska i Umaga, na temu antike. Postav je izazvao zanimanje posjetitelja koji su razgledali izloženo te zavirili u knjižnu građu koja sadrži bogatstvo povijesnih činjenica.
Istovremeno su održane eksperimentalne arheološke i ine radionice za sve, ponajprije za dječju populaciju koja su uglavnom aktivno sudjelovala u tim radionicama. Iskusni majstori su demonstrirali rad s keramikom, klesanje, izradu grnčarije, freski, pletenje košara od šiblja (pruća), tkanje, oslikavanje motiva iz antičkog doba i slično. Znatiželjna mladež je slijedila stručne upute klesara, pletača, tkalaca i drugih kako bi se i sami okušali u izradi neke od rukotvorina uz pomoć prekaljenih majstora.
Antičke igre i plesove izvodile su članice umaške udruge Gaia. Ulični zabavljači su uveselili sve one koji su ispunili mjesto događanja, prostor gradskog trga. Svoj obol ovoj manifestaciji dali su kreatori radionica za djecu iz Arheološkog parka Simonov zaliv iz Izole koji djeluje pri Institutu za dediščino Sredozemlja.
Sve vrijeme se u popodnevnim satima moglo kušati jela s antičkim predznakom, ponajprije darove prirode iz tog vremena. Razni namazi od maslina i slastice po pristupačnim cijenama, te vino s laticama ruža mnogi su konzumirali. Te delicije su pripremili vrli majstori kuhinje umaškog gradskog muzeja i slastičarnica Villa Soši.
U završnom programu druge večeri antičkog festivala nastupila je poveća skupina pulskih gladijatora čije borilačko umijeće je pratilo više od tisuću i pol posjetitelja.
Novost ovogodišnjeg festivala je plesno-edukativna performansa Centra za eksperimentalnu arheologiju Zagreb – Scene oživljene povijesti, tijekom koje su uprizorili zaboravljene pokrete iz doba antike.
Za kraj, kažimo da je u prostorijama Muzeja grada Umaga otvorena izložba pod naslovom – Tragovi masline. Izložbeni eksponati govore o maslinama i kasnoantičkim uljarama u Umagu, posebice onoj koja je pronađena 2005. godine prilikom zaštitnog arheološkog istraživanja na Trgu slobode. Riječ je o jednom od najznačajnijih otkrića te vrste na Jadranu. Postav je više nego zanimljiv, jer riječju i slikom kazuje o procesu dobivanja maslinova ulja iz ondašnjeg doba, tragovima antičkih i kasnoantičkih uljara na umaškom području, te umaških uljara od kraja 3. do sredine 7. stoljeća.
Izložbu se može razgledati u slijedeći mjesec dana.

 

5°C
 

 

4°C
 

 

5°C
 

 

5°C
 

 

5°C
 

 

2°C