[bar id="22577"]

Porečka riva poprimit će u jednom svojem dijelu novi izgled

Poreč – Počeli su radovi na prvoj fazi preuređenja i obnove dijela porečke rive,  od carinskog gata pa do hotela Palazzo. Grad Poreč i Lučka uprava Poreč investiraju u obnovu dvjestotinjak metara porečke rive, oko 400.000 kuna, a koja je namijenjena turistima nautičarima tijekom pred i post te u špici turističke sezone za privez njihovih brodova.

Preuređenjem dijela porečke gradske rive želi se gostima nautičarima ponuditi kvalitetnija usluga priveza brodova i komunalne opreme. S preuređenjem rive osigurat će se «protočnija» pješačka površina a s njom i kvalitetnije korištenje javnog prostora porečke rive. Otvaranjem radova na prvoj fazi preuređenja porečke rive otvoren je i proces cjelovitog uređenja gradske rive koji će se «događati» u narednim godinama.

Početak radova na porečkoj rivi otvorio je među porečkim pučanstvom, za sada tihu, raspravu budući će po završetku radova obnovljena riva «osvanuti» bez petnaestak palmi koje su, u prije više od šezdesetak godina posađene i bile su mediteranski ukras rive, izvađene i prema pouzdanim informacijama neće biti vraćene na svoje dosadašnje mjesto.

Projekt uređenja porečke rive izradio je zagrebački arhitektonski ured « Kostrenčić i Krebel » d.o.o. Prema projektu  uzduž rive «postavit» će se vodovodna i elektro mreža kao i optičkog kabela te prepaid sustava za nautičare.

Izmicanjem palmi iz prostora omogućit će se, prema navodima projektantske struke i konzervatora,  otvaranje šire pješačke zone koja je do sada bila skučena kamenim blokovima uz palme, komunalne opreme, rasvjetnim tijelima i klupama pa su prolaznici koristili prometnicu

Kameni okviri klupa za sjedenje trebali bi ostati isti no promijenit će drveni dijelovi klupa. Na porečkoj rivi ostat će i bitve za vezanje brodova iz vremena Austrougarske monarhije a zamijenit će dosadašnja rasvjetna tijela s novom led rasvjetom.

Ne bude li neočekivanih problema u izvođenju građevinskih i  montažerskih  radova preuređena porečka riva trebala bi zasjati u novom svjetlu početkom turističke predsezone, 15. ožujka ove godine.

 

 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

6°C