[bar id="22577"]

Proslavljen Sv. Zenon i Dan općine Brtonigla

Blagdan svetog Zenona, zaštitnika Brtonigle slavi se kao Dan te općine svake godine 12. travnja. Slavlje je počelo svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi koja nosi ime zaštitnika. Po tradiciji održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojom je obilježen Dan općine. Sjednicu je otvorio i vijećnike i goste pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Ezio Barnaba, dok je o aktivnostima u proteklih godinu dana govorio načelnik Općine Doriano Labinjan. Spomenuo je okolnosti u kojima se radi, ali unatoč problemima osjećaju se pozitivni pomaci u gospodarstvu, investicijama i ostalim segmentima. Općinski proračun je prošle godine ostvaren u iznosu od 14.500.000 kn, što je 40% više od godinu dana ranije.

– Potrebe su velike, pa zajedno sa općinskim vijećnicima, suradnicima i općinskom upravom pokušavamo pažljivo odrediti prioritete, te ostvariti one aktivnosti za koje postoji mogućnost da ih kandidiramo   na različite oblike sufinanciranja iz državnog proračuna, županijskog  proračuna, europskih fondova i drugih izvora. U pripremi je niz projekata za kandidiranje na europske fondove – napomenuo je Labinjan te naznačio da su glavna područja na kojima se zajednički radi gospodarstvo, poljoprivreda i turizam, odgoj, obrazovanje i zdravstvo, kultura, zabava i sport, komunalne djelatnosti, te općinska uprava.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena su godišnja općinska priznanja – plakete za doprinos ukupnom razvoju cijelog područja i angažiranje na svojim poslovima. Dobitnici ovogodišnjih plaketa su: učiteljica u Talijanskoj osnovnoj školi PŠ Brtonigla FIORENZA LAKOŠELJAC za odgojene broje generacije učenika, obrt TERMOPREGARA Lucijana Pregare za doprinos na području gospodarstva, agroturizam VINERINO kojega vodi Giuliana Visintin, prof. dr. sc. MIRJANA HERAK ĆUSTIĆ, profesorica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, proizvođač meda MASSIMO ZUGAN iz Radina, te dugogodišnji sportaš, sportski radnik i gospodarstvenik EDO DEMARK iz Brtonigle.

Svoj doprinos svečanoj sjednici glazbenim nastupima dali su članovi vokalne skupine Istravaganti iz Umaga i mladi Daniel Labinjan, učenik Centra studija slasične glazbe Talijanske unije “Luigi Dallapiccola” – odsjek “Mauro Masoni” Brtonigla.

Svečanoj sjednici prethodila je izložba likovnih radova polaznika Dječjeg vrtića Kalimero, te niz fotografija s uređenog arheološkog lokaliteta Santi Quaranta.

 

10°C
 

 

10°C
 

 

10°C
 

 

10°C
 

 

10°C
 

 

10°C