[bar id="22577"]

„Ravnopravnost – žena i muškarac“

 

Nedavno je uspješno završio dvogodišnji projekt „Prema stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca: usklađivanje profesionalnog i privatnog života“ kojeg je financirala Europska komisija unutar REC (Rights, Equality, Citizenship) programa. Nositeljica je bila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a partneri na projektu Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i Mamforce (Spona Code). Svrha projekta bila je uklanjanje rodnih sterotipa i nametnutih rodnih uloga „muških“ i „ženskih profesija“, davanje preporuka za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života žena i muškaraca, uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa prema majkama te promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta i roditeljskog dopusta za očeve.

Projekt je posebno bio usmjeren na učeničku populaciju koja će tek izaći na tržište rada, pa se nositeljica projekta u cilju ostvarenja što boljih rezultata projekta odlučila za partnere koji toj populaciji u osjetljivoj životnoj dobi mogu pristupiti na inovativan i adekvatan način. S tim ciljem HNK Split i Udruge Riječi/Prave/Predstave za učenike su osmislili interaktivne predstave koje su trebale potaknuti preispitivanje vlastitih percepcija učenika o podjeli kućanskih poslova i izvršenju obveza.

Jedan od partnera na projektu, Udruga Riječi/Prave/Predstave, u sklopu THEARTO programa već dulji niz godina održava kazališne predstave u osnovnim i srednjim školama i kroz kazalište, glumu i ples educira djecu i potiče ih na kritičko razmišljanje. Do sada su već izvodili predstave o nasilju, drogi, matematici…U sklopu projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca“ izvodili su predstavu „Ravnopravnost-žena i muškarac“.  Predstavu je režirao poznati glumac i redatelj Zijah A. Sokolović, koji je i osnivač THEARTO projekta te Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje UNPD-a. Tekst za predstavu napisala je Selma Parisi, za koreografiju je bila zadužena Tamara Curić, a dramaturgiju Anita Čeko. Predstavu izvode dvije glumačke postave u kojima su Sanja Drakulić, Katarina Strahinić, Dražen Šivak i Marko Makovičić. U siječnju su u Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“. predstavu imali priliku vidjeti i umaški učenici. Prije samog izvođenja predstave o Udruzi, THEARTO projektu, te predstavama koje se za učeničku populacije sa svrhom edukacije izvode, razgovarali smo uz kavu sa direktorom gospodinom Silvijem Parisijem te u razgovoru doznali s koliko entuzijazma Udruga u okviru THEARTO projekta priprema svaku predstavu te koliko se energije mora potrošiti kako bi populacija u osjetljivoj dobi prihvatila umjetnost kao edukativno sredstvo. Naime, svrha predstava nije da nameću mišljenja ili vrijednosti već da potakne na razmišljanje. Djeca nakon predstave iznose svoja promišljanja, viđenja, postavljaju pitanja ili odgovaraju na njih. Pred učenicima, ali i glumcima otvara se tada jedan sasvim novi svijet, svijet boljeg i ljepšeg kojem svi težimo. Zanimalo nas je i kako se gospodinu Parisiju i ekipi koja je radi izvođenja predstave doputovala u Umag svidio grad te ostali ugodno iznenađeni kad smo doznali da ovdje nisu prvi put te da iz Zagreba mnogi i česti putevi vode u Istru…

dr.sc.Zrinka Erent-Sunko

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

10°C