[bar id="22577"]

Susret harmonikaša u Zrenju

Nekoliko stotina obožavatelja glazbenog izričaja harmonike došlo je u nedjelju popodne ( 30. kolovoza) u Zrenj, mjesto na 460 metara nadmorske visine, na tradicionalni susret harmonikaša. Nastupilo je preko 70 glazbenika, uglavnom samoukih, koji su došli pokazati koliko su u tome uspjeli. A svi su uspjeli, jer ovo je jedini festival gdje prosudbeni odbori ne odlučuju o kvaliteti glazbenog izričaja. Upravo u ovom XXII. Međunarodnom susretu harmonikaša, pokazalo se koliko ova vrsta glazbe doseže sve dole do rijeke Mirne pa i Motovuna, pa preko Kluna dotiče Sloveniju i dalje Italiju.
Bilo je i zanimljivih nastupa, poput amatera glazbenika Marjana Knez iz Buzeta sa najmanjom harmonikom koja je ikada podarila svoje zvuke na ovoj smotri, riječ je harmonici Dall Noce sa dva basa.
Niciol Vranjac i Alan Porpat, već etablirani voditelji ove smotre, najavili su prve izvođače – mješoviti kvartet Marušići, ali su izvođači iz Zrenja, Umaga, Kopra i Marušića.. Za njima je krenuo kvartet Vižinada i onda kao po vrpci svi koji su znali svirati, ne samo harmoniku nego gitara je tu bilo, bajsova, violina, klarineta, usnih harmonika pa čak instrumenata izrađenih u kućnoj radinosti. Svirali su i stari i mladi. Društvo harmonikov Izola došlo je sa svojih 10 članova i izveli su tri pjesme na hrvatskom, slovenskom i talijanskom i pobrali zasluženi aplauz. A 15-godišnji Gianlucca Prelog iz Savudrije, učenik ugostiteljske škole u Izoli, svojim snažnim glasom i svirkom raspjevao je sve posjetitelje.

Osmogodišnji Matej Cah iz Črnog Kala tek je početnik, tata mu je bio oslonac, Silvio i Damir Ugrin iz Buzeta uz Valetninu Carpenetti iz Izole odradili su i svoj dio posla. I Debora Sošić iz Kopra okušala se na harmonici, a samouvjereno je nastupila i Vanessa Jakac, učenica OŠ Buzet. Dakako, nema toliko prostora popisati sve koji su toga sunčanog popodneva svirali na Zrenju, ali ugođaj koji su stvorili ostao je za pamćenje. Uostalom treba pohvaliti i organizatora ove smotre, TZ Oprtlja koja je na organizacionom planu napravila vrlo veliki iskorak osiguravši dovoljno parkirališta na okolnim livadama, tako da je gledalište bilo odvojeno od vozila i to se pokazalo kao pun i opravdan pogodak. Kao i svaka smotra i ova je bila popraćena ugostiteljskom ponudom, a i ponudom autohtonih proizvoda ovoga kraja. Na kraju Fox Bend zabavljao je duboko u noć one najizdržljivije.

 

10°C
 

 

10°C
 

 

10°C
 

 

10°C
 

 

10°C
 

 

11°C