[bar id="22577"]

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Buje

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, uz ostale sadržaje, obilježen je Dan grada Buje koji se slavi na blagdan Male Gospe. Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Rino Duniš, pozdravljajući vijećnike, te brojne goste, predstavnike istarskih gradova i općina, slovenskih bratimljenih gradova, a posebno je pozdravio dosadašnjeg bujskog župnika don Mladena Milohanića koji je više od 30 godina vodio župe Buje i Triban.
– Buje je povijesno središte s dugom tradicijom i nalazi se na strateškoj poziciji ulaza u Istru. Imamo sposobne gospodarstvenike, vrhunske vinare, maslinare, ugostitelje, imamo lijep i velik teritorij, bogati smo spomenicima kulture i nema nikakvih prepreka kako ne bismo ubrzali gospodarski i svekoliki razvoj i ubrzo dostigli gradove u okruženju, poručio je Duniš na početku sjednice.
Od gostiju, Dan grada posebno su čestitali potpredsjednik hrvatskog Sabora Furio Radin, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, te zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

U svom obraćanju vijećnicima, brojnim gostima i građanima, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin nije želio osvrtati se unatrag, već je govorio u budućnosti i aktivnostima koje će gradska uprava s njim na čelu poduzimati u cilju bržeg ukupnog razvoja cijelog područja Buja.

– Nalazimo se pred razdobljem u kojemu će do izražaja doći nastojanje gradske uprave da svojim projektnim aktivnostima i infrastrukturnim rješenjima pridonese razvoju gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti, te otvaranju novih radnih mjesta. Čvrsto vjerujem da grad u kojem živimo ima ogromne potencijale koje želimo u potpunosti iskoristiti. Imamo sve potrebne resurse da budemo jedan od najuspješnijih gradova u Istri, napomenuo je Vižintin, navodeći u nastavku buduće aktivnosti i projekte na kojima se temelji razvoj grada i cijelog područja.

– Rast i razvoj našeg grada moramo temeljiti na razvoju i promociji kulture, poljoprivrede i turizma, te malog i srednjeg poduzetništva. Kulturu vidim kao razvojni prioritet grada Buje. U tom cilju ćemo raditi na projektu muzeja proizvodnje maslinovog ulja, tu je sanacija kaštela u Momjanu, a započeli smo i s projektom digitalnog muzeja Digitron, dodao je Vižintin navodeći i niz drugih poslova u društvenim djelatnostima, komunalnom sektoru i drugim područjima. Zahvalio se svima na dosadašnjim aktivnostima, pozivajući sve na još uspješniju suradnju.

Po tradiciji, na svečanoj sjednici dodijeljena su godišnja gradska priznanja. Odluku Gradskog vijeća pročitala je predsjednica Odbora za priznanja i odlikovanja Rosana Prelac. Medalju Grada Buje za ovu godinu dobio je poznati bujski stomatolog Egidio Paljuk koji je svoju stručnost, zalaganje i izuzetan odnos prema pacijentima prenio i na svoje dvije kćeri koje rade s njim. Priznanje je dobio za dugogodišnji rad na području dentalne medicine. Medalja Grada dodijeljena je i Goranu Rašiću, predsjedniku DVD Buje, za volonterski rad i zalaganje u radu DVD-a, te za profesionalni odnos kojega iskazuje kod obavljanje svoje specifične uslužne djelatnosti. Isto priznanje dobila je i tek umirovljena učiteljica Silvana Čulina za dugogodišnji pedagoški rad, zanje i radne navike koje je godinama prenosi na mlade naraštaje, kao i za humanitarni radi i pjesničko stvaralaštvo.

Plaketu Grada Buje dobilo je poduzeće Istra color za deset godina uspješnog poslovanja, te uljara Agro-millo Valtera Smilovića za 20 godina prerade maslina i odlične rezultate na podizanju kvalitete maslinovog ulja. Plaketu je dobio i Mjesni odbor Krasica za 20 godina uspješnog djelovanja i organiziranje manifestacije Oleum olivarum. U ime nagrađenih zahvalila se Silvana Čulina.

Program svečane sjednice vodili su Jana Franković i Igor Opačak, a u kulturno – umjetničkom dijelu sudjelovali su Ženska vokalna skupina Romansa iz Buja i Klapa Castrum Veneris  iz Kaštela. Na kraju svečane sjednice prikazan je promotivni film o turističkim značajkama Buja i okolice. Na Dan grada Buje, na blagdan Male Gospe održano je svečano misno slavlje, otvorena je izložba slika Claudija Ugussija, te predstavljen zbornik radova o Bujama u vrijeme Venecije i danas.

 

 

 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

6°C