[bar id="22577"]

Tanac na tavolac, pa pišćaci i gunjci u Marušićima

Ove godine manifestacije  ‘‘Tanac na tavolac’’ i ‘‘Pišćaci i gunjci’’ održavaju se u Marušićima 1 i 2. srpnja  2017. (subota i nedjelja) u organizaciji KUŠD “Bratstvo” iz Marušića, MO Marušići, POU Buje i TZ Buje.
Prvi dan obilježit će TANAC NA TAVOLAC – u sklopu kojeg će se održati plesna radionica od 18 do 21 sati,  gdje će posjetitelji i svi zainteresirani moći uz stručno vođenje Koviljke Marečić i Branimira Šajine te glazbene pratnje Daria Marušića sudjelovati u u radionici gdje je naglasak na plesu kao načinu komunikacije među ljudima. Tanac na tavolac je plesni događaj, plesnjak koji je bio vrlo raširen na zabavama i sajmovima u sjevernoj Istri sredinom dvadesetog stoljeća. Ova manifestacija je zamišljena kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije ovih područja te kao rekonstrukcije jednog takvog događaja.

Istog dana od 17 sati možete pogledati izložbu “Ottavio Štokovac Rapatočki”. Izložba je nastala iz potrebe da mu se kao velikom obrtniku i graditelju glazbala oda priznanje, da ga se prisjete oni koji su ga poznavali i upoznaju oni koji nisu imali tu čast. Čovjek, glazbenik, umjetnik – pojmovi su koji objedinjuju bit i ljepotu njegove osobnosti. Organizirana je i edukativna radionica  „Upoznajmo bajs“ u suradnji s Muzejom drvenih glazbala „MuBajs“ iz Završja, koju će voditi Walter Macovaz.

Drugi dan održava se 12. MEĐUNARODNI SUSRET MALIH SASTAVA TRADICIONALNE GLAZBE “Pišćaci i gunjci” s početkom u 18 sati.  Međunarodni susret malih sastava tradicionalne glazbe održava se ispred Doma kulture u Marušićima. Na njemu sudjeluju suvremeni gunjci i pišćaci iz Istre, Slovenije i Italije.

Gunci-gunjci i/ili pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs. Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća prisustvom sve većeg broja putujućih svirača. Ove godine susret će uveličati Hrvatsko kulturno društvo “ISTRA”  iz Slovenije.
Organizatori KUŠD “Bratstvo “ iz Marušića ove godine slavi sedamdeset godina postojanja i u sklopu ove proslave organizirati će se i dodatni program. U nedjelju u 12 sati je sveta misa kod crkvice sv. Petra u Sorbaru, Pozivamo vas i na biciklijadu koja počinje u nedjelju, 2. srpnja u 10:30 sati, a sve informacije o biciklijadi možete saznati u TZ Buje i MO Marušići.

 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

12°C