[bar id="22577"]

U Bujama od petka do nedjelje bogat program 112. Dana grožđa

Sve je spremno za početak 112. turističko zabavne manifestacije Dani grožđa, možda i najstarije takve pučke fešte u Istri. Predstavnici organizatora bogat program ovogodišnje          bujske fešte narednog vikenda najavili su upravo u vinarskom podrumu, za čiju se izgradnju veže i početak Dana grožđa 1905. godine.

– Dani grožđa su najznačajnija manifestacija, važna za grad i građane Buja i čini važan dio turističke promocije grada i cijelog područja. U realizaciju programa uključene su mnoge institucije, udruge, volonteri, svi sa željom da i ovogodišnje fešta prođe u dobrom raspoloženju. Pozivam sugrađane, kao i druge goste da nam se pridruže, a mislim da će u programu svatko naći nešto za sebe, poručio je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

– Nekada su ljudi sa zadovoljstvom i nestrpljenjem očekivali ovu feštu koja je bila nadaleko poznata. Dani grožđa imaju veliku tradiciju i ove ćemo godine pokušati vratiti neke sadržaje koji su se pomalo izgubili, a na koje su nam građani ukazivali. Tako ćemo opet imati pečenog vola, a ugostiteljsku ponudu preselili smo u Istarsku ulicu, kao nekada. Uz to, na svakoj manifestaciju sudjeluju naši vinari, ali ćemo ih idućih godina mnogo više uključiti u ovu manifestaciju – dodao je u ime organizatora Rino Duniš.

Neke od novina najavio je direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese:
– Program je sadržajan, od sporta do zabave, kulturnih događaja, a novost međunarodni festival kolača od grožđa koji je na programu u subotu popodne od 17 sati. U nedjelju će u humanitarne svrhe biti prodavana krostata od čak 112 metara, u čast obljetnice bujske fešte. Tu je i neizostavna tombola, a ove godine nagradni fond je 28.000 kuna. Bit će i niz drugih zanimljivih događanja, zabavnih i drugih sadržaja – kaže Bassanese.

Predviđeno je i niz sadržaja kulturnog karaktera o čemu je v.d. ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Buje Tanja Šuflaj rekla:
– U želji očuvanja tradicije i davanja važnosti starogradskoj jezgri, u tom ćemo dijelu grada pripremiti zanimljivu glazbenu šetnju koju smo nazvali Bakhove kontrade. Na ulicama i trgovima u tom dijelu grada pjevat će zborovi, klape, pojedinci, sve kao uvod u zbivanja na Bakhovom dvoru gdje će djevojke gaženjem grožđa podsjetiti na nekadašnji način dobivanja mošta. Tamo će se uključiti i naša glumica Rosanna Bubola, koja svake godine svom gradu priredi neki zanimljiv performans. Inače, program će otvoriti mali umjetnici, učenici talijanskih osnovnih škola iz Umaga, Sečovlja i Buja, te djeca iz vrtića, sudionici dječjeg ex tempore likovnog natječaja, dodaje Tanja Šuflaj.

Kao i na svakoj manifestaciji, i ovoga će vikenda svoj obol dati brojni volonteri koji će pomoći da se mnogi sadržaji uspješno organiziraju.
–  Sudjelovat će više od pedeset volontera, jer bez njih je teško sve provesti, od Bakhovog dvora, povorke, raznih turnira… To su djevojke i mladići iz raznih udruga, pojedinci koji podijele zadatke, daju ideje, dogovaramo se u suradnji s Gradom, sve u cilju da fešta prođe u najboljem redu, kaže koordinator volontera Vedran Janić.

Od ostalih sadržaja predviđenih za petak, svakako treba izdvojiti Istria folk fest u kino dvorani uz sudjelovanje folklornih skupina iz nekoliko zemalja. Inače, u subotu navečer na glavnom bujskom trgu posjetitelje će zabavljati Davor Gobac i njegov Psihomodo pop, a u nedjelju navečer je koncert Jure Stublića i grupe Film. Svirat će i drugi sastavi, Funbox band, ITD band, Proleteri, Goran Griff i Zucchero band, Bukaleta…
Organizatori gostima s područja Umaga i Novigrada nude besplatan autobusni prijevoz u subotu i nedjelju.

 

 

 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

5°C
 

 

5°C
 

 

5°C
 

 

2°C