[bar id="22577"]

U Krasici 12. i 13. ožujka 19. Oleum olivarum

U Krasici se 12. i 13. ožujka (subota i nedjelja) održavaju 19. susreti Oleum olivarum, a posjetiteljima i sudionicima nudi se niz sadržaja. Uz ostalo, organizatori su pripremili niz stručnih predavanja, a svakako će biti zanimljivo predavanje o rezidbi maslina u subotu kojega će održati prof. Paolo Parmeggiani, dok će o utjecaju maslinovog ulja na kardiovaskularne bolesti govoriti dr.sc. Alen Ružić i mr. sc. Vlasta Radoičić.

Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja priprema vođenu degustaciju maslinovog ulja koja uvijek privlači pažnju velikog broja posjetitelja.

U sklopu sajma ekstra djevičanskog maslinovog ulja i drugih proizvoda, posjetiteljima se na štandovima ulje nude i tradicionalna istarska jela, pršut, sir, vino, med kao i ostali autohtoni proizvodi. Zainteresirani će moći obići i desetak kušaonica maslinovog ulja koje će za vrijeme trajanja manifestacije biti otvorene na području Krasice.

Na ocjenjivanje ekstra djevičanskih ulja ove godine dostavljen je 171 uzorak iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slovenije i Italije. Analizu je provodila Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja u suradnji sa panelom Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopr, dok je fizikalno-kemijske analize obavio je LABS d.o.o. Inštitut za ekologijo, oljčno olje in kontrolo iz Izole.

Rezultati spomenutih analiza su više nego zadovoljavajući uzimajući u obzir činjenicu da je gotovo 99% pristiglih uzoraka ušlo u kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dodjela priznanja za najbolja ulja je u subotu uvečer.

U sklopu jedinstvenog međunarodnog likovnog natječaja, u nedjelju će biti dodijeljena nagrade autorima za umjetnička djela na temu masline, a u umjetničkoj galeriji “Tigor” u Donjim Baredinama Ronny Jušić priprema izložbu svojih radova, uz tradicionalno druženje velikog broja sudionika likovnog natječaja.

Organizatori manifestacije su Mjesni odbor Krasica, Turistička zajednica Buja i Zajednica Talijana Krasica, a sajam se odvija pod pokroviteljstvom Grada Buja i Istarske županije.

 

 

 

 

19°C
 

 

19°C
 

 

19°C
 

 

19°C
 

 

19°C
 

 

14°C