[bar id="22577"]

U Krasici vodena raskoš uz fritule i zabavu

U Krasici je u subotu navečer otvorena izložba fotografija putopisnog fotografa Vladimira Vidovića iz Buja. Nakon nekoliko ciklusa fotografija kojom je predstavio ljepote Velebita Vladimir Vidović iznenadio je sve novim ciklusom. Pratio je, kako kaže, kamo nestaje snijeg s velebitskih visova, bilježeći fotografskim aparatom ljepote planinskih potoka, rječica, manje ili više poznatih rijeka Dalmacije, sve do ušća Neretve. Nastalo je nekoliko stotina fotografija, a preko stotinu izloženo je u Krasici, u prostorijama Zajednice Talijana. Prethodno je serija fotografija pod imenom „Hrvatska vodena raskoš“ predstavljena u galeriji Lapidarij u Omišlju.

– Radio sam na tom projektu od konca 2015. do sredine ove godine, dolazio kad sam slobodan, prelazeći na tisuće kilometara, prepješačio sam skoro 600 kilometara. Potrošio sam 300 rola filma. Radim s običnim analognim fotoaparatom, konzervativan sam po tom pitanju, ali tvrdim da se prave boje i prelijevanje boja u planinskim vodama mogu dobiti samo na filmu – kaže Vidović koji je s izložbama fotografija počeo prije osam godina kada je priredio prvi ciklus – Velebitski puti.

– Vidljiv je napredak u Vidovićevim fotografijama, ovaj ciklus to najbolje potvrđuje. Znamo ga kao velikog zaljubljenika u planinarenje i fotografiju, iako mu to nije zanimanje, a iz te ljubavi nastaju sve bolje i bolje fotografije. Sve je manje to putopisna fotografija, a sve više naginje umjetničkoj. Fotografije su sada većih formata, s umjetničkim dojmom, a i sama tematika vode je privlačna i traži mnogo znanja – rekla je na otvaranju izložbe likovna kritičarka Lorella Limoncin Toth.

Teško je na sličnim izložbama vidjeti toliko ljudi koji su s oduševljenje pratili autorova pojašnjenja o nastanku serije fotografija o vodenoj raskoši dijela Dalmacije. Nakon otvorenja izložbe, prisutni su uživali u bogatom domjenku popraćenom lokalnim vinima i raznim vrstama rakija s područja Velebita, uz glazba i zabavu koju je sviranjem inicirao Goran Griff band. Vidović se zahvalio svim sponzorima, domaćinima i drugima koji su omogućili druženje u poznatom stilu.

I dok su posjetitelji razgledavali izložbu, odvijalo se natjecanje u pripremanju slasnih fritula. Ove godine nije se odazvao očekivani broj domaćica, što nimalo ne umanjuje kvalitetu donesenih fritula. Titulu Zlatna fritula za ovu godinu dobila je Zvjezdana Martić iz Buja, drugo mjesto pripalo je fritulama Roberta Gardoša, a treće Gracijele Gardoš.

Nakon proglašenja najboljih, zabava se nastavila uz ples i zabavu.

 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

13°C