[bar id="22577"]

U Plovaniji obilježen Dan antifašističke borbe

Kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora, rad poznatog kipara Aleksandra Rukavine podignutog 1981. godine, održan je središnji zbor građana kojim je za područje Bujštine obilježen Dan antifašističke borbe i 76. obljetnica ustanka naroda Hrvatske. prije početka skupa, brojne delegacije političkih organizacija, gradova i općina, udruga antifašista s područja Bujštine, Pirana, Izole, Kopra, Muggije (Milje), udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugih položile su vijence kod spomenika koji simbolizira suživot triju naroda na tim pograničnim prostorima sjeverozapadne Istre.

Brojne sudionike svečanog skupa u ime domaćina i organizatora pozdravio je i svima zaželio dobrodošlicu bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin. Posebno se zahvalio na dolasku preživjelim borcima, sudionicima narodnooslobodilačke borbe te Domovinskog rata. Podsjetio je da je na mjestu održavanja narodnog zbora početkom listopada 1943. godine streljano pet mještana Nove Vasi nad Dragonjom, čija su imena uz mnoge druge žrtve uklesana na ploči uz spomenik kojega su na tom mjestu zajednički podigli Hrvati, Slovenci i Talijani.

U ime Istarske županije sudionike narodnog zbora pozdravila je zamjenica župana Giuseppina Rajko podsjetivši da Plovanija i spomenik predstavljaju simbol partizanske borbe u tom dijelu Istre, gdje su se zajednički protiv fašizma borili pripadnici hrvatskog, slovenskog i talijanskog naroda.

– I ta borba je potvrda istarskih vrijednosti koje moramo čuvati. Zadužili su nas na to svi oni čija su imena uklesana na spomen ploči, oni koji su izborili slobodu koja predstavlja nešto najvrjednije za svako ljudsko biće. Jasne su poruke koje svake godine šaljemo s ovoga mjesta. Ne želimo totalitarne režime, vlast temeljenu na nasilju i autoritarnosti, želimo pluralističko društvo, suživot među narodima i zaštitu stečenih prava. Samo ćemo na taj način sačuvati trajne vrijednosti antifašizma u čemu smo u Istri primjer drugima, poručila je Giuseppina Rajko.

Predsjednik Udruge antifašista Bujštine Anton Kosmina je podsjetio na stvaranje antifašističkog i partizanskog pokreta, te se osvrnuo na aktualne teme osuđujući nastojanja da se ime Josipa Broza Tita, unatoč priznanjima u svijetu, makne iz naše svakidašnjice. Posebno je osudio pokušaje mijenjanja imena Titovog trga u Zagrebu, ocjenjujući to velikom sramotom.

– Umjesto da se ponosimo što nam cijela Europa prizna naš doprinos u borbi protiv fašizma, mi se sami brukamo, sramotimo žrtve, svoj narod i državu. Sramota je da naši predstavnici vlasti u isti koš stavljaju fašizam, komunizam i antifašizam. To nećemo dozvoliti i pozivam vas da čuvamo vrednote NOB-e i partizanskog pokreta, jer bez te borbe i žrtava ne bismo danas ovdje obilježavali svijetle dane naše bliske povijesti. Ne smijemo dozvoliti da se te vrijednosti omalovažavaju, da brišemo dio naše povijesti, dodao je Kosmina.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su zborovi Korona iz Umaga, Lavanda iz Novigrada, Limena glazba Babići, te Marjetka Popovska s vokalnom skupinom Cvet v laseh iz Izole. Narodni zbor u Plovaniji završen je druženjem uz tradicionalni grah.

Skup u Plovaniji organizirali su gradovi Buje, Umag i Novigrad, općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj, te Udruga antifašista Bujštine, a moderator programa bio je Kristijan Nemet. Prije ovog skupa u gotovo svim općinskim i gradskim središtima uz Dan antifašističke borbe položeni su vijenci na spomen obilježja i odana počast žrtvama fašističkog terora.

 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

8°C