[bar id="22577"]

U subotu ples na tavolac, u nedjelju pišćaci i gunjci

Ovoga će vikenda u Marušićima i obližnjim Paliskima sve biti u znaku tradicijske glazbe – najavili su organizatori na današnjoj prigodnoj konferenciji za novinare. Središnji događaj u subotu, 4. srpnja je ples na tavolac, manifestacija kojom se žele obnoviti nekadašnji oblik zabave, plesanje na daščanom podu. Tavolac će i ove godine biti postavljen u Paliskima, a plesna zabava po starinski počinje u 18 sati. Gosti manifestacije je Folklorna grupa Gaia iz Umaga, čiji će članovi podučavati znatiželjne starim istarskim plesovima u posebnoj radionici koja počinje sat ranije. Zanimljivo je da organizatori nude gostima učenje plesa u tradicijskoj nošnji, te kušanje istarskih specijaliteta – sve za 150 kuna. Njima i ostalim gostima na raspolaganju je tavolac i glazba lokalnih svirača.

Nedjeljni program (5. srpnja) marušićanske fešte počinje svetom misom, a od 17 sati prigodnom izložbom fotografija i dokumenata bit će obilježen ovogodišnji Deseti susret malih sastava tradicijske glazbe sjeverozapadne Istre – Pišćaci i gunjci, kao i predstavljanje graditelja gudačkih instrumenata.

Marušićanska fešta bit će obilježena sportskim susretima, te bogatom gastronomskom ponudom. O ovogodišnjem programu fešte, važnosti održavanja ovakvih susreta i oživljavanju tradicije govorili su Rufo Šepić, Miro Marušić, Dario Marušić, Ana Pelko i Valter Marušić. Organizatori fešte su KUŠD Bratstvo i Mjesni odbor Marušići, te Pučko otvoreno učilište Buje.

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C