[bar id="22577"]

U Umagu održan prvi ciklus edukacije o reanimaciji “Pokreni srce, spasi život”

Za sve djelatnike Gradske uprave, djelatnike ustanova čiji je Grad osnivač, kao i poduzeća i tvrtki u vlasništvu Grada Umaga, u Gradskoj je vijećnici održan prvi ciklus edukacije o oživljavanju, te uporabi automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a).

Akcija je to koju će sve do konca godine, u organiziranim grupama, provoditi Grad Umag u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu istarske županije, te Crvenim križom Buje, u okviru nacionalne kampanje Ministarstva zdravlja pod nazivom “Pokreni srce, spasi život”, u sklopu koje se potencira i nabavka, postavljanje, te korištenje automatskih vanjskih defibrilatora.

Edukacije se provode u interesu širenja svijesti o važnosti pružanja neodgodive prve pomoći prilikom zastoja srca, od kojeg prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva godišnje umire oko 9 tisuća ljudi. Naučene vještine reanimacije, te upotreba vanjskog defibrilatora od iznimne je važnosti u prvim sekundama i minutama srčanog zastoja.Intervencija unutar tri do pet minuta nakon zastoja, povećava mogućnost preživljavanja za više od 50 posto.

Obzirom da u većini slučajeva građani ne znaju kako pravilno pristupiti oživljavanju, te na koji način koristiti vanjski defibrilator, ovakve su edukacije nužno potrebne i kako bi se povećala svijest o važnosti rane reanimacije u cilju spašavanja života prije dolaska hitne pomoći. Pravovremenom kardiopulmonalnom reanimacijom stopa preživljavanja povećava se 2 do 3 puta, no još uvijek se, prema statistikama, provodi samo kod jednog od pet izvanbolničkih srčanih zastoja. Uporaba AVD-a je jednostavna, budući da nakon uključenja govornim i tekstualnim porukama daje upute o korištenju.

Iznenadni zastoj srca može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje.Sekunde i minute tada su od presudne važnosti. Konačni cilj programa je povećati postotak preživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja sa dosadašnjih 10 posto na onaj veći od 50 posto uz intervenciju unutar 5 minuta, te educiranje što većeg broja građana za provođenje postupka reanimacije uporabom AVD-a.

 

 

 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

2°C