[bar id="22577"]

U Umagu počeo 18. međunarodni festival Zlatni lav – Leone d’oro

Prigodnim rezanjem vrpce i predstavom osječkog HNK „260 dana“ u petak navečer otvoren je 18. međunarodni festival komornog teatra „Zlatni lav – Leone d’oro“, festival koji promiče multikulturalnost i kazališnu izvrsnost, a održava se pod motom “Festival punoljetnih odluka”. Za festivalski Grand Prix natječe se osam predstava iz Hrvatske i Slovenije. Prvi put festival donosi i jednu radiofonsku premijeru, a svaki dan u 12,30 sati na programu radija Eurostar idu uživo „Teatralije“, radijski magazin na temu predstave prethodne večeri.

Prigodom otvaranja Festivala spomenuto je da je u 18 godina u Umagu gostovalo oko 200 kazališnih kuća sa blizu 600 kazališnih izvedbi. Na maloj sceni nastupilo je tisuću glumaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije.18. izdanje međunarodnog festivala službeno je otvorila zamjenica gradonačelnika Umaga Floriana Bassanese Radin. Prethodno je sve glumce i posjetitelje pozdravila i lijep jubilej čestitala zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, a o slavljeničkom izdanju Zlatnog lava prigodno je govorio intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Božidar Šnajder, izražavajući svoje zadovoljstvo što Festival otvara njihova predstava koja širi ideje opraštanja i suživota, a da je on moguć potvrđuju to Istra i narodi koji u njoj žive.

Voditelji programa otvaranja festivala Zlatni lav bio je glumački par HNK Osijek Ivana Soldo Čabraja i Miroslav Čabraja, ujedno i ravnatelj drame tog kazališta. Inače, sve festivalske predstave ocjenjuje žiri u kojemu su dramaturginja Maja Gregl, redateljica Katja Restović i profesorica likovne kulture Nataša Bezić. Uz njih, predstave ocjenjuju i posjetitelji odabirući svoju najbolju predstavu.

Predstava HNK iz Osijeka „260 dana“ je potresna ratna priča prema stvarnim događajima i autobiografskom romanu Marijana Gubine. Užas koji je on, kao desetogodišnji dječak doživio, duboko je potreslo gledatelje, ali i autorovo svjedočenje o opraštanju. “260 dana” je svojevrsni testament na točno toliko vremena zatočeništva u srpskim logorima Dalj, Bobota i Vera, u okupiranim dijelovima Hrvatske. Njegov je roman, s kojim se priprema i za inozemne sajmove knjiga, već je preveden na 14 jezika, pa i arapski i kineski. Cjelokupni prihod od prodaje uplaćuje u humanitarne svrhe.

Predstava koju je na scenu HNK u Osijeku postavio Dražen Ferenčina, a glume Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark i Neven-Lucian Davidović.

Večeras u 21 sat (subota) je na predstava Rose Bernd Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, a u nedjelju navečer na umašku malu scenu dolazi hrvatska glumica Mia Begović sa svojom monodramom „Sve što sam prešutjela“.

 

 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

12°C