[bar id="22577"]

U Umagu su otvoreni novi prostori za djecu s posebnim potrebama

UMAG – Kako je jedan od preduvjeta razvoja sustava skrbi za sugrađane   adekvatni prostor za provedbu aktivnosti, Grad Umag je učinio nad standardni iskorak i obnovio nekoliko prostorija u OŠ Marija i Lina, te ih dodijelio na korištenje umaškim udrugama „Pružam ti ruku“ i „Communitas“.

Rekonstrukcija prostorija trajala je godinu dana, a prostor od 195 četvornih metara sastoji se od učionice za posebno razredno odjeljenje OŠ Marije i Line, dva sanitarna čvora od kojih je jedan prilagođen osobama s invaliditetom, zajedničke i uredske prostorije, sobe za provedbu terapije senzorne integracije. Opremanje novih prostora financirali su s 150.000 Istraturist Umag d.d. i Sol Melia Hrvatska dok je obnove prostorija koštala 350.000,00 kn.
Prilikom otvaranja novih prostorija, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese istaknuo je da je ponosan na činjenicu da Grad Umag stvara nove uvjete koji  potrebitim sugrađanima olakšavaju rast i razvoj te da na vidljiv i sustavan način zajednica vodi skrb o njima. Iako je odgovornost za sustav socijalne skrbi, jasno raspoređen na državu, županiju i grad, često se u svakodnevici događa da veliki teret te odgovornosti, zbog nefunkcioniranja ostalih sudionika u sustavu, ponese  Grad Umag. Do nedavno su naši sugrađani svakodnevnu skrb za bilo kakvu terapiju morali više puta tjedno putovati u Pulu i u Poreč. Obnovom i opremanjem novih prostorija, stvorili smo uvjete da naši sugrađani većinu svojih terapija od danas mogu odraditi u Umagu, rekao je Bassanese.

Otvaranjem ovog prostora, uz kvalitetan rad udruga „Pružam ti ruku“ i „Communitas“ te uz nastavak dobre suradnje s Dnevnim centrom za rehabilitaciju „Veruda-Pula“, jedinom ustanovom za skrb o djeci s teškoćama u razvoju na području Istre, čiji je Grad Umag jedan od suosnivača i čiji rad sufinancira kao i  rad Obiteljskog centra, stvoreni su preduvjeti da djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji, mladi i obitelji s problemima u međusobnim odnosima,dobiju adekvatnu pomoć u Umagu, naglasio je Bassanese.
Svečanom činu uručivanja ključeva novih prostorija predsjednicama Udruga Slavici Renko i Lari Škarda, prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela Istarske županije za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Smoljan, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju „Veruda-Pula“ Loreta Morozin te direktor poduzeća Istraturist Umag d.d. Ronald Korotaj.

Udruga „Pružam ti ruku“ Umag svojim radom promiče i unapređuje položaj djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, vaninstitucionalno skrbi za njih , senzibilizira zajednicu za njihove potrebe te pruža podršku njihovim obiteljima. Udruga okuplja 13 djece predškolskog i 5 osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te tri mlađe punoljetne osobe iz Umaga, Buja, Brtonigle, Novigrada i Karojbe.

Udruga je zahvaljujući potpori Grada Umaga, Istarske Županije i donatora, zaposlila defektologinju na puno radno vrijeme i logopedinju putem ugovora o dopunskom radu a dvadesetak aktivista volontira.

Udruga „Communitas“ osnovana je s ciljem unapređenja mentalnog zdravlja i podizanja kvalitete življenja Umažana. Posebni ciljevi Udruge su jačanje obitelji i unapređenje kvalitete življenja i odrastanja djece te mladih uz prevenciju razvoja poremećaja ponašanja kod djece i mladih,
Svečanom otvaranju novih prostorija doprinijeli su svojim nastupom članovi umaškog zbora “Korona” s dirigentom Branislavom Ostojićem.

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C