[bar id="22577"]

Uklanjanje dioptrije i kod pacijenata koji su već operirali sivu mrenu

IZ OKULISTIČKOG CENTRA HAWLINA & SCHOLLMAYER

Ugradnja dodatne „add on“ leće u oko može korigirati vid na sve udaljenosti i kod pacijenata koji su već operirali sivu mrenu željeli bi biti bez naočala ili s dioptrijom nisu zadovoljni.

U okulističkom centru Hawlina&Schollmayer, gdje su uz mnogo slovenskih pacijenata operirali također puno ljudi iz susjedne Italije ili Istre, neprestano prate razvoj novih metoda i materijala. Tako su u zadnje vrijeme uveli implantaciju novih multifokalnih leća koje prouzrokuju manje neželjenih odsjaja prilikom noćne vožnje i individualno prilagođavaju izbor leće pojedinačnom pacijentu ovisno o njegovim aktivnostima i željama. Sada su uveli također leće koje omogućuju neovisnost o naočalama i za pacijente koji su prije toga operirali sivu mrenu. Radi se o najnovijoj metodi koja je dopunila izbor intraokularnih leća i može revolucionarno promijeniti mogućnost korekcije dioptrije također kod pacijenata koji su prije operirali sivu mrenu s običnom monofokalnom lećom.  Na ovogodišnjem kongresu europskog udruženja za kataraktnu i refraktivnu kirurgiju (ESCRS) koji se održavao u rujnu ove godine u Beču, dva poduzeća predstavila su posebne intraokularne leće koje imaju tri fokalnu optiku i ugrade se u oko ispred već postojeće monofokalneintraokularne leće. Trifokalna optika omogućuje pacijentima čitanje bez naočala i istovremeno dobar vid na sve udaljenosti. S time su se značajno proširile mogućnosti isto za one pacijente koji su bili operirani s monofokalnim lećama i na daljinu vide dobro, ali ne žele nositi naočale za blizinu, te isto tako za one pacijente kojima je nakon operacije sive mrene ostala neželjena dioptrija i na daljinu, a moraju nositi naočale i za blizinu i za daljinu.

Kako djeluju „add on“ intraokularne leće?

– Te leće su izuzetno tanke i ugrađuju se prije već ugrađene intraokularne leće. S time možemo korigirati preostalu dioptriju. Postoje više verzija tih leća, ovisno o tome kakvu dioptriju želimo korigirati: monofokalne za korekciju preostale sferične dioptrije (plus ili minus), torične za korekciju eventualno preostale cilindrične dioptrije (astigmatizma) i najnovije trifokalne koje korigiraju dioptrije na sve udaljenosti. Postoje i posebne „add on“ leće koje koristimo kod pacijenata koji imaju slab vid zbog degeneracije žute pjege (makule).

Kakva operacija je potrebna ?

– Kod operacije u lokalnoj anesteziji s posebnim injektorom promjera 2 mm leću za koju smo prije s posebnim provjerama izračunali potrebnu dioptriju, ugradimo u oko. Pothvat je kratak i bezbolan, te traje manje od pothvata operacije sive mrene.

Jesu li te leće već dovoljno isprobane i trajne?

– Osnovna verzija leća ili platforma tih leća za monofokalnu i cilindričnu leću u uporabi je već više godina i ugrađeno je bilo više tisuća leća koje do sada nisu prouzročile nikakve poteškoće. Dakle, nova je samo inovativna površina istih sa drugačijim optičkim svojstvima. Leće su trajne, s vremenom se ne mijenjaju i mogu ostati u oku cijeli život.

Mogu li se te leće u slučaju problema odstraniti iz oka?

– Naravno. Kako leća u oku ne zaraste leću možemo u bilo kojem trenutku čak i nakon više godina, s jednostavnim pothvatom ukloniti iz oka, pri čemu ostane prvobitna leća i neoštećeno oko. Iako to obično nije potrebno, ali ta mogućnost u slučaju da je pacijent s godinama razvio degeneraciju žute pjege (makule) ili dibetičnuretinopatiju kada bi mu trifokalna optika smetala.

Imate li u vašoj klinici već iskustva sa „add on“ lećama?

Da,već niz godina ugrađujemo leće koje su korigirale preostalu dioptriju nakon prethodne operacije katarakte i isto leće za poboljšanje vida nakon degeneracije žute pjege. Nove trifokalne leće su novost. Nedavno smo izvijestili o pacijentici iz susjedne države MeliteBusdachin koja je nakono peracije sive mrene u Hrvatskoj ostala čak 7 dioptrija na operiranom oku, a nadrugom oku joj se razvijala siva mrena. Razlika dioptrija i razvijajuća siva mrena sve su joj više smetale. Gospođi Busdachin operirali smo sivu mrenu u prethodno operirano oko ugradili smo „add on“ leću. Sada s oba oka vidi odlično bez naočala, a razlika u dioptrijama je nestala.

„Jednostavno ne mogu vjerovati kako dobro vidim! Dioptrija na tom oku je u potpunosti nestala. Opet mogu čitati titlove na televiziji. Želim u potpunosti uživati u ljepotama svijeta koji me okružuju“ – rekla je gospođa Busdachin koja je svoje iskustvo željela podijeliti sa svima koji imaju slične tegobe.

 

MEDICINSKI CENTAR PORTOROŽ – www.mc-portoroz.eu; tel.:00386 31 394 224; 00386 31 752 777

Preneseno iz Informativne revije Bujština broj 143

 

 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

10°C