[bar id="22577"]

Viviano Antolović šampion 20. susreta Oleum olivarum u Krasici

Višesortno ulje Viviana Antolovića iz Peroja kod Grožnjana proglašeno je šampionom jubilarnog dvadesetog susreta maslinara i sajma maslinovog ulja Oleum olivarum u Krasici kod Buja. Na poziv organizatora ove su godine maslinari poslali 170 utoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja s područja Istre, Dalmacije, Slovenskog primorja i Italije. Iza Antolovića u top 10 najbolji su Vesna Makek (Rovinj), Ulja Komarija Cerovlje, OPG Drago Bulić Vodnjan, OPG Bruno Flego Pazin, Franko Červar Novigrad, Miroslav Mikić Motovun, Željko Karaman, Podstrana, OPG Boris Galić Zagreb i Edo Pincin Montižel (Završje). Ukupno je dodijeljeno 47 zlatnih medalja, 66 srebrnih i 24 brončane medalje, dok 18 ulja je bilo ekstra kakvoće, ali bez odličja.

Uz dodjelu priznanja, dvadesete susrete maslinara Oleum olivarum obilježila su i popratna događanja. Na sajmu autohtonih poljoprivrednih i drugih proizvoda posjetiteljima su, uz maslinovo ulje, ponuđeni med, sir, rakije, likeri, vina, čokoladni i drugi proizvodi, pa i bučino ulje. Održana su i stručna predavanja o zdravstvenim vrijednostima maslinovog ulja, te o gnojidbi maslina, predstavljeni su strojevi za berbu maslina, a pažnju je privukla i vođena degustacija maslinovog ulja. Na sajmu su se mogli degustirati palenta, špaleta i druge istarske delicije, sve uz ponuđena vina istarskih vinara. Kao i sajam, oba dana trajanja manifestacije, bile su otvorene kušaonice maslinovog ulja u Krasici i okolnim naseljima, što su mnogi posjetitelji iskoristili i po lijepom vremenu prošetali od jedne do druge, kušajući i kupujući najbolja istarska ulja.

Jubilarni, 20. susreti Oleum olivarum, jedan od najstarijih naših sajmova maslinovog ulja, službeno je u subotu otvorio istarski župan Valter Flego, čestitajući organizatorima vrijedan jubilej, dodajući da će Županija dio svojih aktivnosti usmjeriti ka zaštiti maslinovog ulja. Istaknuto je i ovom prigodom da je Krasica prerasla u svjetski centar maslinarstva, a ova manifestacija dala velik doprinos razvoju maslinarstva i podizanju kakvoće maslinovog ulja, ne samo u Istri. Sudionike ovogodišnjeg susreta maslinara i druge goste pozdravili su u ime organizatora Ecio Cinić i gradonačelnik Buja Edi Andreašić.

Posljednjeg dana ove prepoznatljive maslinarske manifestacije Krasicu su pohodili brojni likovni umjetnici, sudionici petnaestog likovnog natječaja na temu masline i maslinarstva. Prvu nagradu (25 litara maslinovog ulja) dobio je Ivo Dejanović iz Buja, druga nagrada pripala je Alenu Šimokoviću iz Rijeke, a treća Mladenu Milotiću iz Pule.

Organizatori manifestacije bili su Mjesni odbor Krasica, Turistička zajednica grada Buja i Zajednica Talijana Krasica, pod pokroviteljstvom Grada Buja i Istarske županije.

 

 

 

 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

6°C