[bar id="22577"]

Za osnovce edukacija o programiranju i robotici

UMAG – Kolike su razlike između osiguravanja uvjeta i poticanje obrazovanja, te razvitak digitalne pismenosti i računalstva u hrvatskom obrazovnom sustavu u usporedbi sa onim u članicama EU, gotovo je teško načiniti bilo kakvu usporedbu. Stoga su slijedom te činjenice Udruga ZiiD u suradnji s gradom Umagom i umaškim POU „Ante Babić“ osmislili projekt – In.Code u partnerstvu s vrtićima i školama, kako bi premostili tu nesrazmjernost ponajprije među mladima.

Na konferencije za medije projekt su predstavili predsjednik Udruge Ziid Hrvoje Livada, ravnateljica umaškog POU Ana Pelko i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Umaga Slaviša Šmalc. Samoj izradi projekta prethodio je i sastanak Grada Umaga s poduzetnicima i obrtnicima iz IT-sektora s gradskog područja. Zaključci s istog upućuju na neophodnost ulaganja u izobrazbu mladih, odnosno učenika osnovnih i srednjih škola.

Na predstavljanju projekta istaknuto je da s osnovnim oblikom ovog programa je najbolje početi s predškolskim uzrastom, djecom od četiri-pet godina koji najbrže usvajaju „gradivo“ iz tog segmenta.

Projekt In.Code odvija se kroz dva edukativna programa – osnovni i napredni iz informatike i programiranja kojim bi trebalo biti obuhvaćeno 40 korisnika u dobi od 6 do 14 godina. Isti bi trajao 35 nastavnih sati, koji će se održati u Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“. Prva, osnovna razina namijenjena početnicima, a druga napredna razina namijenjena je onima koji imaju predznanja ili brže usvajaju postavljene zadatke.

Oba programa izrađena su na uzoru nastavnog programa razvijenog od strane Code.org, međunarodne organizacije za promicanje informatičke izobrazbe, pod vodstvom stručnih osoba s višegodišnjim iskustvom. To su dr. sc. Zlatan Mur koji je doktorirao iz područja umjetne inteligencije i koji je i inicirao razgovore na temu razvoja IT-sektora na području grada Umaga, te programer s desetogodišnjim iskustvom Vedran Janić. U sklopu projekta predviđena su edukativna predavanja za građane na teme o važnosti informatike u ovom, 21. stoljeću i “Sigurnost na internetu” s ciljem dodatnog informiranja i educiranja 150 građana, a predviđa se da će se svojim poticajnim predavanjima učenicima osnovnih škola predstaviti i umaška inovatorica Ivana Palčić te naš, sada već svjetski poznati sugrađanin Sandro Mur.

Nakon završetka dijela programa koji se odnosi na programiranje, polaznici će dobiti mogućnost sudjelovanja na radionicama robotike koje će biti organizirane pod vodstvom Nenada Bakića i njegovog tima stručnjaka u suradnji s Croatian makersi-ma.

 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C